RIBW Brabant heeft een ruimte van 210 m2 binnen Wijkcentrum ’t Sant verbouwd en ingericht. Professionals in zorg en welzijn kunnen elkaar hier vinden en ontmoeten. Het credo hierbij: ”ontmoet en inspireer elkaar om kwetsbare bewoners goed en snel verder te kunnen helpen”. Binnen het RIBW staan 500 zorgprofessionals voor de cliënten klaar, maar die doen het nooit alleen: vaak zijn er ook specialisten vanuit andere organisaties betrokken. Het RIBW gelooft in de kracht van al deze ‘zorgmensen’. Daarom faciliteert ze hen optimaal met dit innovatieve wijk-werkconcept. Want als je ‘zorgmensen’ samenbrengt, regelen ze het zelf.

Het ontwerp voor dit wijkcentrum is op een verrassende wijze tot stand gekomen. In totaal is er namelijk zo’n 2500 kilo afval ge-upcycled om een spraakmakende inrichting te kunnen realiseren. 1500 kilo oude melkpakken werden zitjes en een keuken. 1050 kilo oude koelkasten, dakramen en cd’s werden lampen, stoelen en tafels…

Het RIBW heeft met dit onafhankelijke, circulaire ontmoetingscentrum en uniek wijk-werkconcept in de zorgwereld neergezet. Het uitgangspunt binnen dit project was om de inrichting zo duurzaam en circulair mogelijk uit te voeren. Dat houdt in, dat het RIBW gebruik maakt van het verwaardingsmodel van TRIBOO, die aan het einde van de gebruiksduur de grondstofwaarde teruggeeft. Dankzij dit concept krijgt het RIBW aan het einde van de levensduur waarde terug en kan de inrichting flexibel mee veranderen met de behoeften. Vanuit een conceptontwerp is (samen met de geselecteerde bouwteampartners) een verdere uitwerking en realisatie tot stand gekomen. Het ontwerp is verzorgd door Annekoos Littel Interieurarchitecten en de inrichting van vast en los meubilair is verzorgd door TRIBOO.

Van Kessel & Janssen Bouwconsultancy B.V. heeft voor deze verbouwing en inrichting het projectmanagement, de bouwdirectie en het toezicht verzorgd.