Naar ontwerp van Buro SBH, Caro van Dijk Architectuur (afbeelding) en Buro Harro voor het landschap wordt de locatie Joachim en Anna komende jaren herontwikkeld.

Na ruim vijftig jaar wordt verpleeghuis Joachim en Anna aan de Groesbeekseweg te Nijmegen gesloopt. Daarvoor in de plaats bouwt de Nijmeegse zorgorganisatie De Waalboog groepjes kleine huizen met een verscheidenheid aan gevels, waar zo’n 200 ouderen die complexe zorg nodig hebben, zullen gaan samenwonen.

Deze nieuwe klimaatneutrale woonomgeving is ontworpen vanuit het idee van een echte dorpssfeer in een groen, glooiend landschap. In de openbare entreeruimte en de brasserie ontmoeten bewoners, familie, medewerkers en vrijwilligers elkaar in een gastvrije setting. Hier vinden ook allerlei activiteiten plaats, gericht op de behoeften en mogelijkheden van de bewoners. Toepassing van moderne domotica zorgt ervoor dat bewoners extra ondersteuning krijgen om zelfstandig te handelen en veilig te wonen.

Eind dit jaar gaan de slopers aan de slag. Sloop en nieuwbouw worden in fases aangepakt. De planning is dat de gehele nieuwbouw in 2023 klaar is.

SBH Architecten uit Arnhem is verantwoordelijk voor het gehele ontwerp van het nieuwe complex en houdt zich dus bezig met de totale engineering (bouwkundig, installaties, bouwfysica, landschap etc.). Wij als Bongers/Jansen verzorgen in opdracht van SBH het installatie advies voor Elektrotechnische, Werktuigbouwkundige, Sanitaire- en Domotica-installaties.