In december 2013 is de verbouwing van de John F. Kennedyschool in Zutphen opgeleverd. De school is ingrijpend verbouwd en uitgebreid met twee nieuwe verdiepingen, waardoor het tekort aan onderwijsruimtes is aangevuld. Door het schoolpand te verbouwen en uit te breiden in plaats van te slopen, is er gekozen voor een duurzame oplossing. Duurzaamheid is ook meegenomen in de installatie-adviezen.

Bij dit project gaf Bongers/Jansen advies aan de architect over de technische installaties. De adviezen leiden ertoe dat bijvoorbeeld de ventilatie op een duurzame manier geregeld is. Alle ruimtes zijn voorzien van ventilatie met warmteterugwinning (WTW). Het systeem past zich aan op het aantal aanwezigen in een ruimte, maar ook op ramen en deuren die open of dicht zijn. Met de WTW-installaties wordt de warmte van de uitgaande lucht hergebruikt, om nieuwe lucht die het gebouw ingaat te verwarmen. Dit zorgt voor een vermindering tot wel 90% van de benodigde energie om de toevoerlucht te verwarmen.

De kwaliteit van de verlichting in het vernieuwde gebouw is een grote verbetering ten aanzien van het oude pand. Bongers/Jansen heeft hier geadviseerd om gebruik te maken van energiezuinige armaturen met daglichtregeling en bewegingsschakelaars. Hierdoor wordt er bespaard op de energierekening, omdat de lampen alleen aan gaan wanneer dit nodig is.

Door de uitbreiding en verbouwing voldoet het schoolgebouw nu aan de normen van deze tijd en is er door de gekozen duurzame oplossingen op het gebied van installatietechniek een optimaal rendement gerealiseerd.


  • Opdrachtgever: SKBG Onderwijs, Jorissen Simonetti Architecten
  • Rol Bongers/Jansen: Installatie adviezen en bouwfysische advisering
  • Bouwkosten: € 400.000,-- excl. btw
  • Bruto vloeroppervlak: 1615m2 BVO
  • Oplevering: december 2013