Samen bouwen vanuit de droom van een betere wereld. Dat is het idee achter De Almansweide, een bouwproject in Hilversum waarbij particulieren zelf bouwen aan hun eigen duurzame woning. De toekomstige bewoners zijn tevens de projectontwikkelaar en mede-architect van dit project dat gericht is op natuurbeleving en sociale betrokkenheid. Medio 2017 zullen de eerste bewoners hun intrede doen in deze bijzondere woningen.

‘All electric’

De Almansweide is een duurzaam project van top tot teen. De woningen worden zo gebouwd dat ze een laag energieverbruik hebben, een gezonde leefomgeving hebben en is in zijn totaliteit opgebouwd uit duurzame materialen.

Bongers-Jansen geeft binnen dit project advies over de installatietechniek en de bouwfysica en begeleidt het ontwerpteam van concept tot bestek. Dit betekent onder andere dat wij verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van de duurzaamheidsconcepten in de installatietechniek. Binnen dit project hebben we gekozen voor de ‘all electric’-aanpak. Dit is een techniek waarbij alle ventilatiesystemen, verwarmingssystemen en het warme tapwater worden aangestuurd door elektriciteit die opgewekt is door middel van warmtepompen en zonnepanelen. Op die manier wordt er geen gebruik gemaakt van gas en is het project niet afhankelijk van fossiele brandstoffen. Beter voor het milieu dus!

John Hoff, projectleider & adviseur Bongers-Jansen vertelt: "

“Almansweide is een mooi voorbeeld van een particulier initiatief om tot een betere duurzame leefomgeving te komen. Geen eenheidsworst maar een collectieve visie op gebied van duurzaamheid, gezond wonen en dergelijke, aangevuld met maatwerk waar dat gewenst is en kan voor de individuele bewoners. In dit project kunnen we net dat beetje extra doen waardoor het eindresultaat uiteindelijk beter aansluit bij de verwachting van de gebruiker. Dat is namelijk het mooie binnen een CPO project. We zitten met de eindgebruiker(s) om tafel in plaats van met een zakelijke projectontwikkelaar.”
Wilt u meer weten over dit bijzondere project? Kijk dan even op de website van De Almansweide.