VKJ heeft al een lange relatie in de keramische industrie. In eerste instantie met Koramic. We hebben mogen mee werken aan de bouw van de nog steeds zeer geavanceerde productiebedrijven in Tegelen en Deest. Koramic is destijds verdergegaan onder de vlag van Wienerberger, een wereldwijd bouwmaterialenconcern waarvan het hoofdkantoor staat in Wenen (Oostenrijk).

Begin december 2015 vroeg Ruud van Tour, Manager Techniek Nederland van Wienerberger, ons op grond van eerdere ervaring voor de engineering van nieuwe droogkamers voor de fabriek in Heteren. Er was enige haast bij. De droogkamers moesten april 2016 in bedrijf. Samen met Ruud en Jan Denissen, Internationale engineering Wienerberger, hebben we eerst gekeken bij een vergelijkbare fabriek van Wienerberger Kijfwaard in Pannerden.

De bouwkundige constructie van een droogkamer krijgt het behoorlijk voor de kiezen vanwege het agressieve milieu van temperatuur (115 gr. C) en luchtvochtigheid. Er waren verbeterpunten bij Kijfwaard die doorgevoerd zijn in Heteren. De praktische inbreng van Plantmanager Paul Zieltjens van Heteren hielp daar ook goed bij. Met constructeur Ivo van de Bosch van JVZ en onze engineer Freek Laagland is de klus bereken- en tekentechnisch geklaard.

Uitvoeringstechnisch was er ook nog een uitdaging. De nieuwe droogkamers staan op de plaats van de oude, te slopen, kamers. Daarvoor moest het heteluchtaanvoerkanaal, dat van de tunneloven naar de droogkamers gaat, verlegd worden. Ook de immense ventilator kreeg een andere plaats op een nieuw geformeerd bordes. Het spreekt voor zich dat deze aanpassing in zo kort mogelijke tijd moest gebeuren. De oven en het droogproces in de overige droogkamers kunnen niet stilgelegd worden. Door goede maatvoering en prefabricage is de feitelijke actie tot enkele uren beperkt gebleven. Van Doorn uit Ochten heeft de staalconstructie en het bouwkundige werk uitgevoerd. MCB uit Bergharen heeft de kanalen en isolatie gemaakt.

11 april zijn de droogkamers in bedrijf gegaan. Volgens Paul werken ze tot volle tevredenheid.